Menu

Somersby se iz Koprivnice izvozi u Singapur, Tahiti i na Bahame

Popularno voćno vino obilježilo je 10 godina proizvodnje u Carlsbergovom pogonu na sjeveru Hrvatske

Somersby, najpopularniji cider u Hrvatskoj, prošle je godine iz pogona u Koprivnici izvezen na dvadesetak svjetskih tržišta. Otpremljeno je ukupno 867 šlepera Somersbya u bočicama i više od 200 cisterni tekućeg cidera. Osim u egzotične zemlje kao što su Tahiti, Bahami, Bermuda i arktički Grenland, Somersby je prošle godine izvezen i u Njemačku, Belgiju, Češku, Nizozemsku, Grčku, Mađarsku i Austriju.

Ovo pjenušavo voćno vino već se 10 godina proizvodi u Carlsbergovoj tvornici na sjeveru Hrvatske, a tim povodom Marcin Burdach, predsjednik uprave tvrtke Carlsberg Croatia istaknuo je: „Unatoč svim izazovima koje je donijela 2020. godina, zadovoljni smo kako je završila. Svake godine bilježimo rast, pa tako i prošle kad je povećan izvoz u Njemačku i Mađarsku. Proizvodnja Somersbya u Hrvatskoj počela je još 2011. godine. U početku su u svijetu postojale samo tri Carlsbergove tvornice koje proizvode Somersby, od kojih je koprivnički pogon bio prvi koji je krenuo s fermentacijom vina.“

Još jedna od zanimljivosti vezana uz koprivnički pogon jest da se Somersby ondje proizvodi u 10 okusa među kojima je i Kosher Jabuka. Kako bi zadovoljili visoke standarde u skladu s židovskim zakonima, prije svake proizvodnje Somersby Jabuka za Izrael, u tvornicu dolazi rabin koji pregledava certifikate sirovina.

Popis zemalja u koje je ovaj omiljeni cider putovao iz Hrvatske u posljednjih nekoliko godina, obuhvaćao je i druga tržišta. Iz Koprivnice je Somersby odlazio i u Australiju, Sjedinjene Američke Države, Kongo, Kinu, na Karibe, Laos i na mnoge druge lokacije. Carlsberg Croatia proizvodi i druge proizvode poput piva Pan, Tuborg i Carlsberg i jedan je od generatora razvoja sjeverne Hrvatske. Kompanija zapošljava ukupno 300 zaposlenika i dio svog uspjeha zasigurno može zahvaliti  popularnosti Somersbya.