Menu
Handle

Konzumiraj odgovorno

Rizične situacije

Što više pijete, sporije reagirate na promjene koje se događaju u vašem okruženju i vaša moć rasuđivanja je manja. Vaše fizičke sposobnosti i vještine prosuđivanja posebno su važne u situacijama koje mogu biti 'rizične', gdje su odluke koje donosite važne za očuvanje vašeg zdravlja i dobrobiti kao i sigurnosti onih koji vas okružuju.

Opijanje

Iako definicije mogu varirati, opijanje je obično definirano kao konzumacija velike količine alkohola u kratkom vremenskom razdoblju, čiji je rezultat ozbiljna alkoholiziranost. Opijanje može imati ozbiljni kratkoročni utjecaj na pojedinca i ljude koji ga okružuju, uključujući štetu zdravlju, ozljede, mentalnu disfunkciju, neželjene seksualne odnose pa čak i smrt. Opijanje nikad nije dobra odluka.

Zadržite kontrolu

Količina i brzina kojom pijete, kao i druga pića i hrana koju konzumirate, mogu utjecati na to kako se osjećate, barem kratkoročno. Kad god niste sigurni, prestanite piti i pričekajte sve dok ne budete sigurni da ste zadržali kontrolu i da možete donositi dobre odluke.

Pijenje nije za svakoga

Mnogi ljudi izabrali su ne piti, zbog kulturnih, vjerskih ili drugih osobnih razloga. Odluku o nepijenju uvijek treba poštivati. Izbjegavajte ili ograničite pijenje kad ste u riskantnim situacijama. Ne biste trebali piti ako ste bolesni, loše raspoloženi ili u situaciji kad osjećate da to nije ispravna odluka. Ako ne možete kontrolirati koliko pijete, uopće ne biste trebali piti.

NEMOJTE PITI AKO STE MALOLJETNI

Većina zemalja utvrdila je zakonom minimalnu dob za kupovanje ili konzumaciju alkoholnih pića, ili oboje. Maloljetničko kupovanje i konzumacija je ilegalna i može biti štetna za fizički i psihički razvoj osobe. Neka područja čine iznimke kod maloljetničkog pijenja kad je ono dio vjerskih ceremonija ili čak nekih obiteljskih prigoda. Budite sigurni da razumijete i pridržavate se lokalnih zakona.

VOŽNJA

Čak i male količine alkohola mogu utjecati na vašu sposobnost da vozite i jedini siguran savjet je izbjegavati sav alkohol ako vozite.

PIJENJE I TRUDNOĆA

Pijenje utječe i na muškarce i na žene koji pokušavaju začeti djecu. Muškarci i žene koji razmišljaju o zasnivanju obitelji trebali bi raspraviti svoju konzumaciju alkohola s liječnikom. Pijenje u trudnoći može negativno utjecati na fetus. Ne postoji usuglašena sigurna granica za pijenje u trudnoći. Odabrati ne piti jedina je ispravna odluka. Pijenje dok dojite može negativno utjecati na vaše dijete. Ako ste trudni ili dojite, molimo vas o bilo kojem pijenju razgovarajte sa svojim liječnikom.