Menu

Voćno vino Carlsberg preradio u dezinficijens

Umjesto u poznati cider Somersby, Carlsberg Croatia je voćno vino preradila u dezinficijens za ruke i donirala ga svojim zaposlenicima i lokalnoj zajednici

Koprivnica, 5.svibnja 2020 – Za 4.000 litara voćnog vina koje je trebalo postati osvježavajući cider Somersby, u Carlsbergu Croatia odlučeno je da u ovim izazovnim vremenima ono može imati i drugu namjenu. Preradili smo ga u dezinficijens za ruke i poklonili svojim zaposlenicima kako bi oni i njihove obitelji bile još sigurniji. Preostalu količinu donirali smo lokalnoj zajednici, točnije gradu Koprivnici kako bi gradske vlasti mogle usmjeriti tamo gdje je najpotrebniji.

„Teška vremena zahtijevaju kreativna rješenja. Budući da na početku pandemije nismo mogli doći do dovoljnih količina dezinficijensa koji nam je bio potreban za pojačanu higijenu na radnom mjestu, priručno smo ga zamiješali u našem laboratoriju. No kako nemamo takvog alkohola koji je potreban za proizvodnju, niti opremu da sami proizvedemo veću količinu, pronašli smo partnere i u suradnji s njima proizveli vlastiti dezinficijens“ – objasnila je Tatjana Petričušić, menadžerica komunikacija i evenata.

4.000 litara voćnog vina kroz dva procesa destilacije preradili smo u 70-postotni alkohol, a zatim proizveli dezinficijens koji je pakiran u 1.200 polulitrenih bočica. 

Ovo ne znači da kompanija planira pokrenuti novi biznis. Voćno vino i dalje će biti korišteno za proizvodnju popularnog cidera Somersby koji se iz koprivničkog pogona izvozi u 20-ak zemalja od Singapura do SAD-a. Ovime Carlsberg Croatia potvrđuje da živi svoju svrhu 'proizvodnjom piva za bolje danas i sutra' te da se briga o zaposlenicima i društvu u cjelini dokazuje djelima, a ne riječima.

Carlsberg pomaže i na razini cijele Grupacije. Zaklade, u čijem je većinskom vlasništvu Carlsberg Grupacija, donirale su ukupno 95 milijuna danskih kruna (oko 97 milijuna kuna) u borbi protiv COVID-19 virusa.